Webmester

Webmester

Link fogalma és jelentősége a weben

2024. március 11. - N.Ferenc

Link fogalma és jelentősége a weben

 

A link (vagy más néven hyperlink) egy HTML objektum, mely arra szolgál, hogy rákattintva egy másik lokációra ugorjunk. Fontos megjegyezni, hogy ez nem mindig másik weboldalt jelent, sok esetben csupán az éppen használt oldal egy másik részére mutat. A mai weben szinte minden egyes weboldal tartalmaz linkeket. Ezek leggyakrabban szövegekhez és képekhez kapcsolódnak, de gyakorlatilag bármilyen HTML elemhez is rendelhetők. Például, ha blogot írunk, referálhatunk mások írásaira, ezzel kiegészítve és alátámasztva a mondandónkat. A linkek alapvetően arra szolgálnak, hogy különféle tartalmakat mutassunk az olvasóknak. A horgonyszöveg (angolul anchor text) pedig a link általunk látható, kattintható része. A target attribútum lehetővé teszi, hogy egy link ne ugyanabban az ablakban, hanem egy másikban nyíljon meg. Az abszolút és relatív linkek közötti különbség pedig abban rejlik, hogy az abszolút linkek mindig tartalmazzák a domain nevet, míg a relatív linkek csak a saját weboldalunkon belüli hivatkozások. Összességében a link fogalma nélkülözhetetlen a webes tartalmak összekapcsolásában, és alapvető fontosságú a böngészés és navigáció során.

10578684_902.jpg

Linkek típusai és jellemzőik a weben

A linkek különböző formában jelenhetnek meg a weboldalakon. Néhány közülük:

Horgonyszöveg (Anchor Text): Ez a szöveg vagy kép, amelyre kattintva a felhasználó egy másik oldalra vagy tartalomra navigál. Például, ha egy cikkben a “tudományos kutatások” szövegre kattintunk, akkor egy másik oldalra juthatunk, ahol részletesebben olvashatunk erről a témáról.

Abszolút linkek: Ezek a linkek teljes URL-címet tartalmaznak, beleértve a domain nevet is. Például: https://www.pelda.hu/cikk.

Relatív linkek: Ezek csak a saját weboldalunkon belüli hivatkozásokhoz szükségesek. Például: /cikk.

Képekhez tartozó linkek: Ezen linkek a képek forrására mutatnak. Amikor egy képre kattintunk, az általában egy nagyobb méretű változatot vagy a kép forrását nyitja meg.

Letöltési linkek: Ezek a linkek fájlokra mutatnak, amelyek letölthetők. Például: PDF, kép, zene vagy más típusú fájlok.

E-mail linkek: Ezek a linkek az e-mail címekre mutatnak. Amikor rákattintunk, az e-mail kliensünk megnyílik, és előre kitölti az e-mail címzett mezőjét.

Ezen linkek segítenek a böngészőknek a különböző tartalmak közötti navigációban és az információk elérésében a weben.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://webmester.blog.hu/api/trackback/id/tr6218351051

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása