Webmester

Webmester

Mit kell tudni a keresőoptimalizálásról?

2023. október 31. - N.Ferenc

Mit kell tudni a keresőoptimalizálásról?

 

A keresőoptimalizálás, ismertebb nevén SEO, azoknak a módszereknek és folyamatoknak az összessége, amelyek segítenek egy weboldalnak abban, hogy természetes módon, azaz fizetett hirdetések nélkül, jobb helyezést érjen el a keresőmotorok találati listáin. A SEO célja, hogy egy adott keresőkifejezésre az organikus találatok között a lehető legelőrébb kerüljön a weboldal. Fontos megjegyezni, hogy SEO a nem fizetett találatokra fókuszál, ellentétben a PPC (Pay-Per-Click) hirdetésekkel, ahol a helyezésért fizetünk. Az utóbbi esetet gyakran Search Engine Advertising (SEA) vagy Keresőmotor Hirdetésnek is nevezik. A SEO és SEA együtt alkotják a Keresőmotor Marketinget (SEM).

ikonrajztabla_7-6336e8e6e82e6_3_webp.jpg

A keresőoptimalizálás alapvetően három fő területre osztható: technikai SEO, on-page SEO és off-page SEO. A technikai SEO azt vizsgálja, mennyire van technikailag jól felépítve az oldal. Az on-page SEO arra koncentrál, hogy az oldalon lévő tartalom mennyire releváns egy adott kulcsszóhoz, kifejezéshez vagy témához. Az off-page SEO pedig azt méri, hány más weboldal hivatkozik a vizsgált weboldalra vagy tartalomra, mint hiteles forrásra.
A technikai SEO és az on-page SEO szorosan összefüggnek egymással, de érdemes különválasztani őket. Amikor egy projektet kezdünk, a technikai SEO előzetes figyelmet igényel. Ennek célja, hogy az algoritmus képes legyen indexálni az oldalt, és ezzel lehetővé tegye az on-page SEO elemek értelmezését. Tehát a technikai SEO az alap, amire az on-page SEO épül, és utána következik az off-page SEO.

A technikai SEO elemek közé tartozik például az oldal gyors betöltése, a felhasználói élmény (UX) minősége és a mobilbarát kialakítás.

Az on-page SEO elemek közé sorolható például a kulcsszavak megfelelő használata a címekben és szövegekben, valamint a meta leírások helyes alkalmazása.

Az off-page SEO elemek közé tartoznak például a visszahivatkozások (backlinkek) más weboldalakról, valamint a hiteles forrásokból érkező hivatkozások.

Mi a legjobb módszer backlinkek szerzésére?
A backlinkek megszerzése hosszadalmas folyamat, amely sok időt és energiát igényel, de megfelelő végrehajtással jelentős hatással lehet weboldalunk rangsorolására a keresőmotorokban.

Az egyik legjobb módja annak, hogy backlinkeket szerezzünk, az, hogy kiváló minőségű tartalmakat hozzunk létre, melyek mások számára is hasznosak lehetnek. Ha olyan tartalmakat készítünk, melyeket mások szívesen megosztanak és hivatkoznak rá, akkor jelentős számú backlinket kaphatunk.

Egy másik hatékony módszer a backlinkek beszerzésére, az, hogy kapcsolatot építünk más weboldalakkal és blogokkal, majd megkérjük őket, hogy hivatkozzanak az oldalunkra. Fontos azonban megjegyezni, hogy csak olyan weboldalaktól kérjünk hivatkozást, amelyek relevánsak az oldalunk témájával.

Az off-page SEO elemek között a backlinkek (hivatkozások más weboldalakról) és a hiteles forrásokból érkező hivatkozások is szerepelnek. A backlinkek minősége és erőssége kritikus a rangsorolás szempontjából. A minőségi backlinkek olyanok, amelyek olyan külső oldalakról érkeznek, amelyeknek magas a Domain Authority értékük, a horgonyszöveg tartalmazza a domain nevet vagy a fő kulcsszavakat, és szorosan kapcsolódnak weboldalunk tartalmához.

Hogyan lehet ellenőrizni, hogy mennyire erős egy külső oldal?

Az egyik leghatékonyabb módszer arra, hogy meghatározzuk egy külső weboldal megbízhatóságát, az annak Domain Authority (DA) értékének vizsgálata. A Domain Authority egy metrika, melyet a Moz fejlesztett ki, és skálán 1-től 100-ig méri egy domain hitelességét. Minél magasabb a DA érték, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy az adott weboldal magasabb pozícióban szerepeljen a keresőmotorok találati listájában.

Az Ahrefs weboldalán található ingyenes eszköz segítségével egyszerűen ellenőrizhetjük egy külső weboldal Domain Authority értékét. Az eszköz megjeleníti a domain hivatkozásainak számát, azok minőségét, valamint más fontos tényezőket is figyelembe vesz.

A bejegyzés trackback címe:

https://webmester.blog.hu/api/trackback/id/tr6118247103

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása