Webmester

Webmester

A weboldal látványterv, mint kommunikációs eszköz

2024. április 08. - N.Ferenc

A weboldal látványterv, mint kommunikációs eszköz

 

Egy weboldal elkészítése összetett folyamat, tele aprólékos tervezéssel és kreatív döntésekkel. A weboldal látványterve az egyik legfontosabb lépés, hiszen ez adja az első benyomást a leendő látogatók számára.
De mi is pontosan a weboldal látványterv funkciója és szerepe?

2148040494.jpg

A weboldal látványterv egy vizuális tervrajz, amely bemutatja a weboldal elemeinek elrendezését, stílusát és hangulatát. A látványterv nem csupán esztétikai célokat szolgál, de fontos szerepet játszik a weboldal funkcionalitásának és használhatóságának megtervezésében is. A látványterv segítségével meghatározható a weboldal arculata és stílusa. A színek, betűtípusok, ikonok és képek kiválasztása meghatározza a weboldal hangulatát és üzenetét. Megtervezhető a weboldal elrendezése is. A látványterv alapján elrendezhetjük a weboldal tartalmi elemeit, a navigációs menüt, a főbb tartalmi blokkokat. Megvizsgálható a weboldal használhatósága. A látványterv segítségével tesztelhetjük a weboldal navigációját, a tartalom elrendezését és a betű méretet, hogy az optimális felhasználói élményt nyújtsa. Ezek a weboldal látványterv funkciója, de most nézzük meg a látványterv szerepét is.

A weboldal látványterv szerepe

A weboldal látványterv kulcsfontosságú szerepet játszik a weboldal fejlesztési folyamatában. A látványterv alapján a weboldal fejlesztők pontosan megértik az ügyfél elképzeléseit, gondolatait és hatékonyabban tudják megvalósítani a weboldal elkészítését. A látványterv alapján az ügyfél pontos képet kaphat a weboldal kinézetéről és funkcionalitásáról, így még a fejlesztés megkezdése előtt észrevételeket tehet és módosításokat kérhet. Közös nyelvet biztosít a fejlesztők és az ügyfél számára, így elkerülhetők a félreértések és a későbbi módosításokból eredő többletköltségek. A látványterv elkészítése hosszabb távon időt és pénzt takaríthat meg, hiszen a fejlesztési folyamat során kevesebb lesz a javítások és módosítások száma.

Példa:

Vegyük példának, hogy egy webdesigner dolgozik egy új étterem weboldalának tervezésén. A látványtervben megjelennek a menü pontok, a logó, a színek, a betűtípusok és a képek. Az ügyfél megkapja a látványtervet, így látva, hogy hogyan fog kinézni a weboldal. Ha valami nem tetszik neki, könnyen módosíthatunk rajta. A látványterv alapján a fejlesztők megkezdik a programozást, és a végeredmény közelebb kerül az eredeti elképzeléshez.

 

Érdekesség:

A látványterv nem csupán az ügyfélnek fontos, hanem a fejlesztők és tervezők számára is kiemelt jelentőséggel bír. Ez a fázis lehetőséget teremt a finomhangolásra és a kreatív megoldások kibontakoztatására. A látványterv segítségével elkerülhetők olyan problémák, melyek csak a későbbi fejlesztés során merülnének fel, ezáltal időt és energiát takarítva meg.

A bejegyzés trackback címe:

https://webmester.blog.hu/api/trackback/id/tr4618375067

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása